Znojemský týden:Větrníky opět rozehřály obyvatele Pavlic a Vranovské Vsi

03.08.2009 14:29

PAVLICE (be). Bude mít Znojemsko o osm větrných elektráren víc nebo ne? O tom, zda by tyto ekologicky čisté „výrobny elektřiny“ měly stát mezi Pavlicemi a Vranovskou vsí, se už rozhoduje podruhé. A podruhé se to nejvíc nelíbí místním obyvatelům a chalupářům, kteří si právě v tomto regionu nejvíce považují přírodních krás kolem jejich domovů.
„Nedovedu si představit, jak by mě bylo, kdybych se kdykoliv podívala z okna našeho domu a viděla ta monstra, která mají stát asi půl kilometru za naším domem. Kolikrát denně by mě to stresovalo, to si nedovedu představit,“ svěřila se jedna z účastnic setkání v pavlickém kulturním stánku. „Už teď je kolem našeho domu velký hluk ze silnice. Kdyby se spojil s hlukem, které vydávají větrné elektrárny, bylo by to víc, než povolují normy, a to bychom se pořádně ani nevyspali,“ přidává další z účastníků. Lidé se dokonce sdružili a kvůli větrným elektrárnám vznikla hned dvě občanská sdružení.
„Chceme, aby se původní krajinný ráz zachoval. Tuhle krajinu máme rádi. Narodili se tu naši rodiče, narodili jsme se tu my a naše děti. Navíc víme, že většina obyvatel zde trvale bydlících se záměrem postavit zde větrné elektrárny nesouhlasí. A nedá se to kompenzovat žádnými penězi a žádnými dohodami,“ zdůraznila místopředsedkyně občanského sdružení Vranovská Ves Petra Kvačová. Další lidé argumentovali i tím, že v této oblasti sídlí vzácný orel mořský, jiní měli obavy ze snížení ceny jejich nemovitostí apod.
Společnosti Ráj dřeva počítá v tomto regionu s výstavbou elektráren za 800 milionů korun s celkovým výkonem 16 megawattů. Stát by měly na kopci mezi oběma obcemi, zhruba půl kilometru od obytné zástavby. Každý z obecních úřadů by dostal nemalé příspěvky do svého rozpočtu.
„Naše obec by získala každoročně do svého rozpočtu kolem šesti set tisíc korun, a to není rozhodně nezanedbatelná částka,“ potvrdil případné příjmy do obecní pokladny starosta Pavlic Josef Myslík. „Oslovil jsem některé z obyvatel, jejichž domy jsou nejblíže k elektrárnám. Části lidí je to jedno a nebyli by proti, je však i mnoho těch, kteří jsou zásadně proti,“ potvrdil pavlický starosta.
Projekt větrných elektráren v okolí jeho obce se projednává již několik let. Poprvé nebyl po mnoha peripetiích schválen a investor na základě mnoha připomínek svůj záměr přepracoval. Proto se lidé, společně s investory a s úředníky z kraje a jiných dotčených institucí, sešli znovu.
Investor ve svém novém návrhu totiž snížil výšku stožárů z původních 179 metrů na 149 metrů a některé elektrárny posunul do jiných míst v katastrech. Jednu dokonce přidal.
„Odbor životního prostředí krajského úřadu do několika týdnů vydá své stanovisko, zda stavbu podpoří či ne,“ potvrdila z krajského úřadu Anna Hubáčková. Jak doplnila, úřad se bude pečlivě zaobírat i názory a připomínkami, které zazněly na úterním veřejném projednávání. V Pavlicích se totiž objevily některé nové skutečnosti. Jednu z nich vyslovil starosta Vranovské Vsi Jiří Peřinka.
„My jsme s původním záměrem, který investor navrhl, před lety souhlasili. Ale dodnes jsme neslyšeli, jaké je stanovisko armády, která létá se svými helikoptérami z Náměště v místech, kde by měly stát elektrárny. Nikdo nám ještě neodpověděl, kam bude oněch 16 megawatt dodáváno,“ dotázal se Peřinka s tím, že přiznal, že v jeho obci jsou lidé rozděleni na dvě poloviny, kdy jedna není proti a druhá je zásadně proti. Bohužel, referendum k této otázce uspořádané v minulosti nebylo právoplatné, protože přišlo jen 30 procent lidí. Dodal ještě, že o pět větrníků, které jsou v novém návrhu, na svém území zájem nemají!
Kraj si nechal vypracovat již druhý posudek na pozměněný projekt. Odborník, zpracovatel posudku Vladimír Rimmel, který se jednotlivými připomínkami zabýval podrobně, nakonec se záměrem postavit v tomto regionu větrné elektrárny souhlasil.
Jestli se ovšem bude stavět nebo ne, rozhodnou na kraji. Ten má teď v ruce pověstného černého Petra a bude záležet na něm, zda se větrný park na Znojemsku rozšíří, či nikoliv.
Kraj zatím většinu projektů na větrné parky shodil ze stolu. Vadí mu nepříznivý vliv na krajinu a životní prostření. Shovívavý byl jen v Břežanech, kde jich stojí pět a v nedalekých Banticích, kde se točí jen jedna vrtule.


Lidem se záměr postavit větrný park nedaleko jejich obydlí vůbec nelíbí. Odborníci je svými argumenty nepřesvědčili.
FOTO: be


Zdroj:www.znoj-tyden.cz/

TOPlist

—————

Zpět