Znojemský deník:Větrníky u Pavlic: plány se komplikují

08.06.2010 14:12
 

Další ránu dostal záměr soukromého investora postavit u Pavlic a Vranovské Vsi větrný park. Pavličtí zastupitelé ve středu neschválili změnu územního plánu, která by stavbu větrných elektráren na katastru Pavlic umožnila. Z devíti zastupitelů byli shodně čtyři pro i proti, jeden se zdržel hlasování. Pro změnu plánu, a tedy pro stavbu větrníků, opět hlasovala také matka podnikatele, který chce elektrárny stavět.

„Neschválili jsme zadání změny územního plánu. Jak to ale bude dál, to nevím. Starostou už v příštím volebním období být nechci, pracoval jsem pro obec šestnáct let. Nové zastupitelstvo může mít na stavbu jiný názor, osobně se však domnívám, že případná další hlasování pro či proti větrníkům budou asi půl na půl,“ řekl starosta Pavlic Josef Myslík.

Nerozhodné hlasování

První muž Pavlic potvrdil, že pro změnu plánu hlasovala i zastupitelka Marie Kováříková, matka podnikatele Jaromíra Kováříka, který chce elektrárny postavit. Střet zájmů to však podle něj není. „Ministerstvo vnitra nám dalo za pravdu, že se nejedná o střet zájmů a že může hlasovat,“ uvedl Myslík.

Zastupitelka Kováříková uvedla, že má svědomí čisté. „Střet zájmů v tomto případě nevidím. Kdyby byli hned ze začátku všichni proti větrníkům, nemusel se syn angažovat a investovat miliony korun. Dneska mi tedy chce někdo něco vyčítat? Já mám svědomí čisté,“ řekla již dříve Kováříková.

S výsledkem jednání zastupitelstva je spokojený předseda Občanského sdružení Horizont Vranovská Ves, které bojuje proti stavbě větrníků, Stanislav Holík. „Na jednání zastupitelstva Pavlic jsem byl osobně. Protože návrh na změnu územního plánu neměl podporu nadpoloviční většiny zastupitelů, neprošel. Je to podle mého názoru projev naplnění vůle obyvatel, kteří jsou proti větrníkům,“ komentoval aktuální situaci Holík.

 

 

Šéf sdružení Horizont si však stále myslí, že zastupitelka Kováříková hlasovat neměla. „Ministerstvo vnitra nám sice na naši stížnost s poukázáním na střet zájmů odpovědělo, že zápis z hlasování je platnou úřední listinou a zastupitel nemůže být vyloučen z hlasování. Podotkl však, že zastupitel by sám měl mít morální zodpovědnost a vědět, jestli cítí střet zájmů. Osobně si ukázkovější střet zájmů, kdy matka hlasuje ve prospěch syna, nedokážu představit,“ podotkl Holík.

Zastupitelé proti

Ve Vranovské Vsi se nyní k větrníkům stavějí zády jak odpůrci z řad občanů, tak i vedení obce. „Všechno jsme zrušili, takže nyní o větrnících vůbec nejednáme. Pan Kovářík nám řekl, že svůj záměr na stavbu u naší obce předá někomu jinému,“ podotkl Peřinka.

To ale neplatí pro Pavlice. „Investor v Pavlicích zatím stavět nemůže. Myslím si ale, že se bude snažit dál až do úplného omrzení,“ doplnil Holík.
Jeho slova částečně potvrzuje i starosta Peřinka. „Jsem toho názoru, že investor bude chtít postavit u Pavlic alespoň jeden větrník. Jenže pak už nebude co posuzovat ve vztahu ke krajinnému rázu, který tím dostane na frak. A já mám trochu obavy, že další elektrárny by pak mohly růst jako houby po dešti,“ uzavřel Peřinka.

Vyjádření Jaromíra Kováříka se redakci nepodařilo získat. Podnikatel v pátek nebral svůj mobilní telefon.

Zdroj: znojemsky.denik.cz/zpravy_region/vetrniky-u-pavlic-plany-se-komplikuji20100529.html

TOPlist

—————

Zpět