Poblíž Břežan a Mackovic mají stát další větrné elektrárny

10.09.2008 22:32

Čejkovice (Znojemsko) 5. června (ČTK) - Poblíž větrného parku v Břežanech na Znojemsku by mohly stát další větrné elektrárny. Úředníci už povolili park 25 stožárů v sousedních Mackovocích, nyní mají na stole nový projekt na elektrárny ve dva kilometry vzdálených Čejkovicích. Investor tam plánuje park šesti větrníků s výkonem 12 megawatt nebo 15 megawatt za nejméně půl miliardy korun. ČTK to zjistila z dokumentů, který investor poslal úřadům k posouzení vlivu na životní prostředí.

 

Plánů na výstavbu větrných elektráren na Znojemsku je teď nejméně desítka. Stát by mohly v Blížkovicích, Pavlicích, ve Vranovské Vsi, Banticích, Stálkách, Rešicích či Horních Dubňanech.

 

Celkem jde o skoro 70 stožárů, což představuje investice za nejméně 5,6 miliardy korun. Jejich osud je však nejistý. Část Znojemska je sice jediná oblast v kraji, kde je podle úředníků z jihomoravského hejtmanství možné o výrobě elektřiny z větru uvažovat, otázkou ale je, zda pro ně nebude tolik stožárů v jedné lokalitě příliš. "Pokud ty projekty dostaneme ve stejné době, kumulaci vlivů zohledňujeme, pokud ale přicházejí postupně, není to možné," uvedla vedoucí krajského odboru životního prostření Anna Hubáčková.

 

I pokud dá krajský úřad nesouhlasné stanovisko, není vše ztraceno. O projektech nakonec rozhoduje stavební úřad, který vydá nejprve územní rozhodnutí a pak stavební povolení. Je však pravdou, že se většinou přikloní na stranu úředníků z kraje.

 

Zatím tak dostalo od kraje souhlasné stanovisko jen pět stožárů v Břežanech a 25 dalších v nedalekých Mackovicích. Větrníky v Čejkovicích mají na největší chystaný projekt v kraji navazovat, uvedl tamní starosta Čejkovic Milan Sedlačík. Obec s projektem souhlasí, dostane od investora osm milionů korun, za které chce opravit silnice, cesty a vybudovat kanalizaci. Peníze přesvědčí řadu obcí, často jde i o víc než osm milionů.

 

 

TOPlist

—————

Zpět