Obce lákají peníze za větrníky

06.05.2008 20:53

 

 

V Lesné na Znojemsku schválili referendum

Nabídky peněz za postavení a provoz větrných elektráren lákají mnohé obce Znojemska, jejichž infrastruktura již léta volá po modernizaci, zatímco obecní pokladny trvale zejí prázdnotou. Obce zde nemají šanci sáhnout si ani na peníze z evropských fondů, protože nemají potřebné částky na spolufinancování rozvojových projektů.
Proto jsou jejich zastupitelstva ochotna říci ano nabídkám společností, které v tomto regionu jižní Moravy chtějí za tučné státní dotace vybudovat větrné elektrárny. Obavy z přeměny krajiny turisticky atraktivní v krajinu průmyslovou, které již mnohokrát vyjádřili představitelé kraje, zde nemají velkou naléhavost. Přesto však nejsou pomíjeny.
Ukázalo to například jednání zastupitelstva v Lesné, které na konci dubna schválilo konání místního referenda. Zaznívaly zde dramaticky odlišné informace vyjadřující jak odmítnutí, tak podporu výstavby větrníků. Stanovisko občanského sdružení Přátelé Podyjí, které přednesla Dagmar Bukáčková, podpořil přítomný architekt Jindřich Janíček, zpracovatel územního plánu Lesné, který zdůraznil, že žádné peníze (obec má dostat 600 tisíc korun po kolaudaci a pak pět let 100 tisíc korun ročně) nemohou nahradit narušení krajinného rázu.

Rozhodli zastupitelé

Také podnikatel Pavel Holcman vyjádřil názor, že obec by schválením výstavby větrníků šla proti zájmům vlastních občanů. Naproti tomu zastupitel Jan Krejčí zpochybnil jejich údaje. I on se však postavil za referendum, které má dát prostor k vyjádření oběma stranám.
Kvůli větrníkům uspořádali místní referendum také ve Vranovské Vsi. Přišla však jen necelá třetina občanů, takže nakonec rozhodnutí (kladné) zůstalo na zastupitelích. Ti rozhodli hlavně kvůli penězům. V sousedních Pavlicích, od nichž mají 140 metrů vysoké větrníky stát na dohled, to ale nadšení nevyvolalo.
O referendu tam však zatím nerozhodli - obec chce nejdříve počkat, jak záměr výstavby větrných elektráren zhodnotí krajští úředníci.
Zatím v kraji stojí jen pět větrných elektráren v Břežanech, další mají vyrůst v sousedních Mackovicích. V dubnu krajský úřad zveřejnil na svých webových stránkách model krajiny, jak by vypadala po realizaci většiny záměrů energetických společností na výstavbu větrníků.
Podle mínění představitelů kraje by to zhoršilo šance kraje stát se atraktivní turistickou destinací. Obce s nízkými příjmy však potřebují konkrétní podporu, aby mohly stavět kanalizace, chodníky, domovy důchodců.
Například Vranovská Ves, která má roční rozpočet kolem dvou miliónů, může mít z provozování větrníků za deset let desetinásobek. To je silný argument.

Jan Chmelíček

 Zdroj:pravo-novinky.cz

TOPlist

—————

Zpět