NA ZNOJEMSKO TLAČÍ "VĚTRNÉ FIRMY"

10.06.2008 22:14

26.05.2008 - (ČTK) - Jižní Morava - str. 02
 

Na Znojemsko tlačí „větrné firmy“


 

Zelenou dostal projekt v Břežanech a větrníky v Mackovicích

Znojmo - Znojemsko má být do několika let poseto větrnými elektrárnami. Alespoň podle představ některých investorů.
Úředníci nyní na jih od Brna evidují desítky rozpracovaných či plánovaných projektů. Šanci na úspěch má ale podle všeho jenom málo z nich. Přestože v části Znojemska jsou povětrnostní podmínky nejlepší v celém Jihomoravském kraji, stožáry nejsou podle krajského úřadu tím pravým alternativním zdrojem energie. Upřednostňuje proto solární panely.
Zatím dali úředníci zelenou jen dvěma projektům. V Břežanech na Znojemsku stojí pět větrných elektráren s celkovým výkonem přes čtyři megawatty. Do sítě dodají ročně 6200 megawatthodin proudu, což by vystačilo pro skoro 2500 domácností. Další park se plánuje v sousedních Mackovicích.
Řada investorů hovoří o tendenčním chování úředníků. Postup krajského úřadu nedávno kritizovala třeba firma Eldaco, která patří k největším provozovatelům větrných elektráren v Česku.
„Jihomoravský krajský úřad se jako jediný v této zemi neřídí odbornými posudky a rozhoduje podle svého subjektivního pohledu na větrné elektrárny,“ uvedla její ředitelka Iva Šťastná poté, co stavební úřad nevydal na popud hejtmanství územní rozhodnutí k elektrárnám, které chtěla společnost postavit u slavkovského bojiště. Nyní plánuje odvolání, přesto s dalšími projekty na jižní Moravě příliš nepočítá.
Jihomoravský krajský úřad zatím skutečně vydal k většině projektů zamítavé stanovisko. Vedoucí krajského odboru životního prostředí Anna Hubáčková ale odmítá, že by se její lidé důkladně nezabývali každým projektem.
Nyní jich mají na stole několik, většina investorů chce stavět na Znojemsku.
„Zatímco před dvěma lety se záměry soustřeďovaly spíš na Hodonínsko a Břeclavsko a o Znojmu a okolí se nemluvilo vůbec, nyní je to právě naopak,“ popsala Hubáčková. Právě proto chce kraj rozšířit stávající prostorovou mapu, která znázorňuje krajinu s plánovanými stožáry, o Znojemsko. Lidé tak uvidí, jak by větrníky vypadaly třeba za jejich domem.

***

„Před dvěma lety se záměry soustředily na Hodonínsko a Břeclavsko. Teď se mluví hlavně o Znojemsku.“ Anna Hubáčková

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava
 


 

TOPlist

—————

Zpět