Kraj ani Dukovany vrtule nechtějí

10.09.2008 22:40

 

Zdroj: MF DNES - Českomoravská vrchovina, 5. 6. 2008
 

Se stavbou větrného parku u jihomoravské obce Rešice nesouhlasí sousední Dukovany ani radní kraje Vysočina. U Rešic, které se nacházejí blízko hranic mezi oběma kraji, plánuje firma ČEZ Obnovitelné zdroje postavit až osm velkých větrných elektráren.
Jak řekl hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil, podle kraje by tyto stroje mohly ohrožovat lidi i přírodu v okolí.
Dukovanští kritizují malou vzdálenost od svých domů.
Krajští radní se k záměru vyjadřují v úředním řízení, během nějž se hodnotí možný vliv parku na životní prostředí. Tento týden se dohodli, že budou požadovat důkladnější prověření.
"Uvidíme, jak to celé dopadne a zda větrný park vznikne, nebo nevznikne. My si myslíme, že by vzniknout neměl," řekl hejtman Vystrčil. ČEZ plánuje vznik pěti až osmi větrníků, z nichž každý by měl výkon 2,5 megawattu.
Nejkratší vzdálenost od 150 metrů vysokých stožárů k domům v Dukovanech má být 757 metrů. Podle dukovanského starosty Miloše Kudery to je málo.
"Budeme protestovat proti těm větrníkům, které jsou blíž než patnáct set metrů," řekl Kudera.
Na respektování takové vzdálenosti od sousedních obcí se dříve dohodli starostové v regionu. Kudera zároveň dodal, že jinak se obci zastavit stavbu zřejmě nepodaří.
"Musíme se odvolávat na ten závazek ostatních starostů, ze zákona prakticky žádný nástroj nemáme," konstatoval starosta.
Další větrníky nedaleko Dukovan se plánují také na území obce Horní Dubňany.
Obyvatelé v Dukovanech ve svém katastru letos stavbu větrníků odmítli.
Větrný park u Rešic by měl vzniknout během nejbližších čtyř let. ČEZ Obnovitelné zdroje nyní připravuje projekt, který splní všechny legislativní požadavky. "Obec s ním souhlasí," řekl mluvčí společnosti Jiří Kosina.
Na Vysočině už funguje pět velkých větrných elektráren - čtyři u Pavlova a jedna u obce Kámen. V posledních letech se objevily desítky dalších záměrů.
Proti rozvoji větrné energetiky se krajská samospráva postavila poprvé v minulém roce. Vysoké stožáry podle ní krajinu poškozují.

 

TOPlist

—————

Zpět