Elektrárny u zámku nebudou

16.06.2010 13:02

 

Krásný Dvůr - Obyvatelé Krásného Dvora na Žatecku nechtějí větrné elektrárny, které měly stát poblíž zámku. Vedení obce jejich názor vyslyšelo a i přes možný finanční zisk je odmítlo.

U zámku ani v jeho širším okolí větrné elektrárny nebudou. Jasně to řekli krásnodvorští zastupitelé, kterým ležela na stole štědrá nabídka společnosti Zelená energie.

Firma Zelená energie chtěla u Brodů a Němčan vystavět několik stožárů, ale lidé sepsali petici proti jejich budování. Zastupitelé, kteří rozhodovali o budoucím vzhledu Krásného Dvora, je vyslyšeli.

„Je dobře, že zastupitelé nakonec odmítli výstavbu větrných elektráren, jsme spokojení,“ hodnotil výsledky jednání, které nakonec zamítlo větrníky v okolí zámku, jeden ze spoluautorů petice Martin Cyprian.

Záměr vybudovat větrné elektrárny posuzovali v Krásném Dvoře přitom už podruhé. Nejdříve mělo vyrůst devět stožárů mezi Brody a Němčany a čtyři u Brodů, nakonec společnost Zelená energie chtěla vystavět „jen“ šest větrníků. Stejně ale lidé v Krásném Dvoře byli proti.

„Záměr jsme odmítli, proti stavbě byla velká většina lidí,“ přiblížil hlavní důvody zamítnutí starosta Krásného Dvora František Kuna.

Panorama zámku a v okolí větrné elektrárny, to se nezamlouvalo téměř nikomu. Pod petici se podepsalo zhruba 250 lidí. Podle propočtů vedení Krásného Dvora tak jasné ne elektrárnám řeklo 83 % obyvatel Němčan a 72 % lidí z Brodů. Nezlákala je ani finanční kompenzace, kterou společnost Zelená energie nabízela. Za každý stožár 1,5 milionu jednorázově, a pak zhruba půl milionu každý rok za vyrobenou elektřinu. „Samozřejmě by to bylo příjemné pro náš rozpočet, mohla by se udělat řada věcí, ale lidé se jasně vyjádřili, že větrné elektrárny nechtějí,“ uzavřel starosta Krásného Dvora.

A co lidem v okolí zámku nejvíce vadilo na záměrech firmy Zelená energie? „Stožáry ruší klidný život obyvatel, ohrožovaly by ptactvo. Také mohou způsobovat zdravotní problémy. Z estetického hlediska by také asi nebylo nejvhodnější, aby v okolí krásného zámku byly větrné elektrárny,“ píše se v úspěšné petici.

Originál článku na adrese:

http://zatecky.denik.cz/zpravy_region/vetrne_elektrarny_krasny_dvur_20100614.html

 

TOPlist

—————

Zpět